Hogyan kezdjek hozzá?

Ha lakást, autót, vagy valamilyen háztartzási eszközt stb. vásárolunk, először mindig felmérjük az igényeinket, az anyagi  kereteinket, a piaci kínálatot, vagy épp az egyéb lehetőségeket, azaz mindig alapos tervezéssel és információ gyűjtéssel kezdjük álmaink megvalósítását. Nincs ez másként egy saját kút építése esetén sem.

Ha a saját kút kialakítása mellett döntünk, fontos tehát, hogy a kivitelezés megkezdése előtt alaposan tájékozódjunk területünk adottságairól, és a tervezett kutunkra vonatkozó legfontosabb szabályokról. Ezzel sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat! 

Amire mindenképpen figyelnünk kell:

  • a kút tervezett helye érintett-e valamilyen helyi szintű korlátozással, van-e a kút létesítésére vonatkozó tiltás vagy korlátozás, esetleg az engedélyezést befolyásoló speciális feltétel (pl. van-e a környéken ivóvízbázis, vagy szennyezett terület)
  • a saját területünkön kívül, ellenőriznünk kell, hogy az ingatlanunk tágabb környezetében  folytatnak-e felszín alatti vizekre kockázatos tevékenységet (pl. folyik-e ott valamilyen ipari, vagy mezőgazdasági tevékenység; van-e veszélyt jelentő szennyező tevékenység (pl.: benzinkút, illegális hulladéklerakó, házi szennyvízülepítő, dögkút stb.) illetve van-e a közelben egyéb vízkivétel
  • lehetőség szerint – akár szakember bevonásával –  tájékozódjunk a felszín alatti vizek mennyiségéről és minőségéről (pl. milyen mélységbe helyezkedik el a legsekélyebb vízkivételre alkalmas réteg; a szomszédos kutak milyen mélységűek, elegendő és megfelelő tisztaságú vizet adnak-e)
  • közelítő becsléssel határozzuk meg az éves vízigényünket*, figyelembe véve a felhasználás célját és gyakoriságát ( Egy átlagos városi család (4 fő) napi vízfogyasztása kb. 600 liter )

*az éves vízigényt befolyásoló vízszükségletek, gyakoriságuk szerint:

  • napi vízhasználat: életvitelhez és higiéniához kapcsolódó tevékenységek (főzés, fürdés, mosás, WC öblítés stb.)
  • szezonális/időszakos vízhasználat: pl. gyep vagy kert locsolása, autómosás stb.
  • egyéb vízhasználatok: pl. háztáji állattartás, konyhakerti növénytermesztés

Ha összegyűjtötte a fenti alapinformációkat és elvégezte az előzetes vízigény- és költségbecslést, majd mindezek alapján még mindig a kút megvalósítása mellet döntene, kérjen fel egy megfelelő szakmai tudással, tapasztalattal és gépparkkal rendelkező szakembert, szakcéget.

Mielőtt kútfúróval szerződne, mindig ellenőrizzehogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  KÖTELEZŐ Építőipari rendszerében regisztrál kivitelező-e, vagy sem! Kattintson a linkre: http://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search