Természetes folyamatok hatására előforduló szennyezések

A felszín alatti vizekben megjelenhetnek olyan természetes anyagok, amelyek az egészségre károsak, vagy esztétikai problémát okoznak (kellemetlen szag, íz vagy megjelenés). Ezek a természetes szennyezők származhatnak a felszínről és a felszín alatti közegből egyaránt. A talajban és a kőzetekben áramló víz magával ragadhat például magnéziumot, kalciumot és kloridokat (sókat), amelyekre egy bizonyos mennyiségig szüksége van az élő szervezeteknek, de a túlzott mértékű bevitelük káros is lehet. Némely felszín alatti víztest pedig tartalmazhat olyan oldott kémiai elemeket, amelyek már kis mennyiségben is károsak az egészségre – ilyen az arzén, a bór, a szelén vagy a radon.

Néhány, a természetben megjelenő alkotóelem:

  • Mikroorganizmusok: baktériumok, vírusok, paraziták, és egyéb mikroorganizmusok gyakorta előfordulnak a vízben. Némely közülük komoly egészségügyi problémákat okozhat.  A tünetek (általában hányinger, hasmenés) jelentkezhetnek röviddel a szennyezett vízből való ivás után. Maga a mérgezés lehet gyors lefolyású, vagy hosszú időn át lappangó, súlyossága egyenesen arányos a szennyezettség és a bevitel mértékével. A mikroorganizmusok által okozott szennyezéseknek leginkább a sekély kutak vizei vannak kitéve.
  • Radionuklidok: radioaktív elemek (például urán vagy rádium). Ezek az elemek leginkább a felszín alatti kőzet- és víztestekben fordulhatnak elő. A radon gáz halmazállapotú, ami az urán bomlásából származik. A radon belélegezve a legveszélyesebb, tüdőrákot okozhat, de oldott állapotában is káros az egészségre.
  • Nitrátok és nitritek: ezek a szennyezők nagy mennyiségben általában emberi tevékenység nyomán kerülnek a vizekbe, de a bekerülésük természetes folyamatok hatására is végbe mehet. A talajokban keletkeznek különféle nitrogénvegyületek bomlásakor, ezt követően pedig a talajban áramló víz szállítja őket a felszín alatti víztestekbe. Nitrát és nitrit által szennyezett víz nagy mennyiségben való fogyasztása csecsemőkre és kisgyermekekre nézve a legveszélyesebb („kék csecsemő” szindróma).
  • Nehézfémek: talajok és felszín alatti kőzettestek alkotóelemeiként fordulhat arzén, kadmium, króm, ólom és szelén. Ritka, hogy számottevő mennyiségben forduljanak elő a házi kutak vizeiben.